Uitvaartverzekering: omdat u niet voor uzelf leeft

Een uitvaartverzekering is een verzekering die bij het overlijden van de verzekerde een geldbedrag of een dienst uitkeert. Hoewel je de verzekering afsluit op je eigen leven, doe je dit voornamelijk voor je nabestaanden. Zij worden op deze manier niet geconfronteerd met torenhoge kosten van de uitvaart. Ter info: een gemiddelde uitvaart kost tegenwoordig al snel zo'n € 10.000,-. Dit is uiteraard afhankelijk van wat voor soort uitvaart je hebt.

Ondanks het feit dat we allemaal wel weten dat een uitvaart erg duur is, is slechts 70% van alle Nederlanders hiervoor verzekerd. Hiervan kiest iets minder dan de helft voor een uitkering in geld. Dat er zoveel mensen kiezen voor een uitkering in geld heeft veelal te maken met de wensen van het laatste afscheid. Veel mensen willen zelf hun uitvaart al regelen, sommigen doen dit op voorhand al via een notaris.
Welke soorten uitvaartverzekering zijn er?

Er zijn 3 soorten uitvaartverzekeringen, namelijk:

1. de natura uitvaartverzekering
2. de kapitaal uitvaartverzekering
3. de combinatie uitvaartverzekering

Stijgende uitvaartkosten

Vaak wordt er gedacht: "Ach, tegen die tijd is er wel geld". En natuurlijk, we gaan ervan uit dat onze eigen uitvaart nog ver van ons af ligt. Maar dat betekent ook dat de kosten van die uitvaart nog heel wat tijd hebben om te stijgen. Over de afgelopen 20 jaar zijn de uitvaartkosten jaarlijks met 4,5% gestegen. Dit is 1,5 keer harder dan de kostenstijging voor het levensonderhoud!